Nepečený ovocný dort
15.05.2017
Sice už je po dni matek, ale chuť na dobroty tu je vždycky. Proto jsem se rozhodla se s vámi podělit o recept na nenáročný dort, který se stal u nás doma hitem celého jara.
Ingredience:
Sušenkový základ:
- 180 g kakaových sušenek (bebe, esíčka...)
- 80 g másla
Kakaová část:
- 1 kvalitní kakaový pudink
- 100 g hořké čokolády (50 - 60 %)
- 1 lžíce másla
- cukr na dochucení
Na ozdobení:
- kelímek smetany (nejméně 32%)
- 1 lžíce cukru
- 200 g ovoce (maliny, jahody, lesní směs...)
- (smetafix)
Postup:
- Rozpustíme si máslo a vymažeme jím dortovou formu.
- Z pečícího papíru si vystřihneme kruh a vložíme ho na dno formy vymazané máslem (papír nebude klouzat).
- Sušenky si rozdrtíme v kuchyňském robotu nebo ručně pomocí paličky či válečku na těsto.
- Sušenky v misce důkladně promícháme s rozpuštěným máslem a vložíme je na dno formy.
- Pomocí sklenice s rovným dnem sušenky rovnoměrně rozprostřeme a pevně upěchujeme.
- Vzniklý sušenkový základ dáme odpočívat do lednice.
- Dále si připravíme pudink.
- Pudink připravíme podle návodu na obalu a vypneme sporák.
- Do pudinku přidáme 1 lžíci másla a 100 g čokolády. Celou směs důkladně promícháme a osladíme podle chuti.
- Ještě horký pudink nalijeme na sušenkový základ a hladinu pudinku přikryjeme potravinářskou fólií (aby se neutvořil škraloup)
- Necháme zchladnout při pokojové teplotě.
- Nakonec uložíme pudink do lednice přes noc.
- Pokud máme mražené ovoce, vyndáme ho přes noc do lednice.
- Těsně před podáváním si vyšleháme smetanu ke šlehání s lžící cukru a smetafixem. (Čím více bude šlehačka tučnější a vychlazenější, tím lépe bude držet. Před šleháním se doporučuje chladit v lednici i nádobu, ve které budeme šlehačku připravovat.)
- Do šlehačky zamícháme většinu ovoce, jen některé pěkné kousky si necháme na ozdobení.
A co je u vás doma hitem? Recepty piště klidně na mail ;).